ترجمه
درنگکنندگاناند در آن جاودانه.
نکات ترجمه
«ماكِثينَ» از ماده «مکث» است که در این باره توضیحاتی در تدبر۲ خواهد آمد.
این ماده و مشتقاتش جمعا ۷ بار در قرآن کریم آمده است.
حدیث
۱) مسعد] بن صدقه می گوید: یکبار امام صادق ع حکایت بهشتیان و جهنمیان از اهل میثاق را بیان میکرد تا آنجا که فرمودند:
سپس از جانب خداوند در مورد هر دو گروه استثنایی آمد [اشاره به آیات ۱۰۶ تا ۱۰۸ سوره هود که میفرماید شقاوتمندان در جهنم و سعادتمندان در بهشتند مادامی که آسمانها و زمین برقرار است مگر آنچه پروردگارت بخواهد] ؛ اما کسی که به از علم تفسیر بهرهای نبرده میگوید «این استثنا از جانب خداوند در مورد کسانی است که وارد جهنم و بهشت شدهاند و مقصود آن است که هر دو گروه از بهشت و جهنم خارج خواهند شد و آن دو میمانند در حالی که کسی در آنها نیست» و چنین کسانی دروغ گفتند؛
بلکه منظور از این استثناء آن است که فرزندان آدم همگیشان و نیز فرزندان جن همراه آنها در زمین هستند و آسمان بر آنان سایه افکنده است، پس او مومنان را میبرد تا جایی که آنان [از ولایت خدا] به ولایت شیطان خارج میشوند که همان جهنم است [و همین طور کافرانی که از ولایت شیطان به ولایت الله خارج میشوند که بهشت است] پس این است منظور خداوند در مورد اهل بهشت و اهل جهنم که میفرماید «مادامی که آسمانها و زمین برقرار است» (هود/۱۰۷ و ۱۰۸) یعنی در دنیا؛
و خداوند تبارک و تعالی ابداً اهل بهشت را از بهشت خارج نکند و نه اهل جهنم را ابداً از جهنم خارج نکند؛ و چگونه چنان کاری کند در حالی که در کتابش فرموده است «درنگکنندگاناند در آن جاودانه» (کهف/۳) و هیچ استثنایی نزده است؛
و این چنین بود که امام باقر ع فرمود: «کسی که در ولایت آل محمد ص وارد شود در بهشت وارد شده است؛ و کسی که در ولایت دشمانا ایشان وارد شود در جهنم وارد شده است» و این است منظور خداوند از خروج از جهنم و بهشت و ورود در آن.
تفسير العياشي، ج۲، ص۱۵۹-۱۶۰
عَنْ مَسْعَدَةَ بْنِ صَدَقَةَ قَالَ: قَصَّ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ ع قِصَصَ أَهْلِ الْمِيثَاقِ مِنْ أَهْلِ الْجَنَّةِ وَ أَهْلِ النَّارِ فَقَالَ فِي صِفَاتِ أَهْلِ الْجَنَّةِ فَمِنْهُمْ مَنْ لَقِيَ اللَّهَ شُهَدَاءَ لِرُسُلِهِ ثُمَّ مَنْ [مر] فِي صِفَتِهِمْ – حَتَّى بَلَغَ مِنْ قَوْلِهِ –
ثُمَّ جَاءَ الِاسْتِثْنَاءُ مِنَ اللَّهِ فِي الْفَرِيقَيْنِ جَمِيعاً فَقَالَ الْجَاهِلُ بِعِلْمِ التَّفْسِيرِ إِنَّ هَذَا الِاسْتِثْنَاءَ مِنَ اللَّهِ إِنَّمَا هُوَ لِمَنْ دَخَلَ الْجَنَّةَ وَ النَّارَ وَ ذَلِكَ أَنَّ الْفَرِيقَيْنِ جَمِيعاً يَخْرُجَانِ مِنْهُمَا فَيَبْقَيَانِ فَلَيْسَ فِيهِمَا أَحَدٌ وَ كَذَبُوا بَلْ إِنَّمَا عَنَى بِالاسْتِثْنَاءِ أَنَّ وُلْدَ آدَمَ كُلَّهُمْ وَ وُلْدَ الْجَانِّ مَعَهُمْ عَلَى الْأَرْضِ وَ السَّمَاوَاتُ يُظِلُّهُمْ فَهُوَ يَنْقُلُ الْمُؤْمِنِينَ حَتَّى يُخْرِجَهُمْ إِلَى وَلَايَةِ الشَّيَاطِينِ وَ هِيَ النَّارُ فَذَلِكَ الَّذِي عَنَى اللَّهُ فِي أَهْلِ الْجَنَّةِ وَ أَهْلِ النَّارِ «ما دامَتِ السَّماواتُ وَ الْأَرْضُ» يَقُولُ فِي الدُّنْيَا وَ اللَّهُ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى لَيْسَ بِمُخْرِجٍ أَهْلَ الْجَنَّةِ مِنْهَا أَبَداً وَ لَا كُلَّ أَهْلِ النَّارِ مِنْهَا أَبَداً وَ كَيْفَ يَكُونُ ذَلِكَ وَ قَدْ قَالَ اللَّهُ فِي كِتَابِهِ «ماكِثِينَ فِيهِ أَبَداً» [خالِدِينَ فِيها أَبَداً][۱] لَيْسَ فِيهَا اسْتِثْنَاءٌ وَ كَذَلِكَ قَالَ أَبُو جَعْفَرٍ ع مَنْ دَخَلَ فِي وَلَايَةِ آلِ مُحَمَّدٍ دَخَلَ الْجَنَّةَ وَ مَنْ دَخَلَ فِي وَلَايَةِ عَدُوِّهِمْ دَخَلَ النَّارَ وَ هَذَا الَّذِي عَنَى اللَّهُ مِنَ الِاسْتِثْنَاءِ فِي الْخُرُوجِ مِنَ الْجَنَّةِ وَ النَّارِ وَ الدُّخُولِ.
۲) از امام باقر ع روایت شده است:
اگر همه فرشتگانی که خداوند عز و جل آفریده است و همه انبیایی که مبعوث فرموده و همه صدیقین و شهدا در مورد ناصبیای [کسی که با اهل بیت ع دشمنی میورزد] شفاعت کنند که خداوند عز و جل وی را از آتش بیرون آورد خداوند ابداً او را بیرون نخواهد آورد چرا که خداوند عز و جل در کتابش میفرماید «درنگکنندگاناند در آن جاودانه» (کهف/۳).
ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، ص۲۰۸
أَبِي ره قَالَ حَدَّثَنِي أَحْمَدُ بْنُ إِدْرِيسَ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ أَحْمَدَ عَنْ إِبْرَاهِيمَ بْنِ إِسْحَاقَ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ حَمَّادٍ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ بَكْرٍ عَنْ حُمْرَانَ بْنِ أَعْيَنَ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ ع قَالَ: لَوْ أَنَّ كُلَّ مَلَكٍ خَلَقَهُ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ وَ كُلَّ نَبِيٍّ بَعَثَهُ اللَّهُ وَ كُلَّ صِدِّيقٍ وَ كُلَّ شَهِيدٍ شَفَعُوا فِي نَاصِبٍ لَنَا أَهْلَ الْبَيْتِ أَنْ يُخْرِجَهُ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ مِنَ النَّارِ مَا أَخْرَجَهُ اللَّهُ أَبَداً وَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ فِي كِتَابِهِ «ماكِثِينَ فِيهِ أَبَدا»
۳) از امیرالمومنین ع در وصف بهشت روایت شده است:
دارای درجاتی بالا و پایین است و منزلهایی متفاوت؛ نعمتش هیچگاه قطع نگردد و کسی که در آن مقیم شده کوچ داده نشود و کسی که در آن جاودانه است پیر نشود و کسی که در آن سکونت کرده ناامید نگردد.
نهج البلاغه، خطبه۸۵
قَالَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ ع فِي صِفَةِ الْجَنَّةِ:
دَرَجَاتٌ مُتَفَاضِلَاتٌ وَ مَنَازِلُ مُتَفَاوِتَاتٌ لَا يَنْقَطِعُ نَعِيمُهَا وَ لَا يَضْعَنُ مُقِيمُهَا وَ لَا يَهْرَمُ خَالِدُهَا وَ لَا يَيْأَسُ سَاكِنُهَا.
تدبر
۱) «ماكِثينَ فيهِ أَبَداً»
در برزخ و قیامت مواقفی هست که افراد گناهکار پاک میشوند و شایسته ورود در بهشت میشوند. اما اگر کسی در آخرین مرحله وارد بهشت و جهنم نهایی شد، دیگر از آنجا خارج نشود و تا ابد در آنجا بماند.
نکته تخصصی تفسیری
بسیاری از مفسران این آیه را فقط در مورد بهشتیان دانستهاند که آخرین عبارت آیه قبل است (مثلا: مجمع البيان، ج۶، ص۶۹۴)؛ در حالی که در آیه قبل، هم سخن از انذار نسبت به عذاب شدید خدا بود و هم بشارت به بهشت؛ و بویژه همین که در یک آیه مستقل قرار داده شده، احتمال اینکه به کل مضامین آیه قبل مرتبط باشد را بیشتر میکند؛ و دلیلی هم نیست که آیه را ناظر به هر دو گروه ندانیم چنانکه در احادیث نهتنها این آیه را ناظر به هر دو گروه دانستهاند (حدیث۱) بلکه گاه هنگام بحث خاص خلود جهنمیان هم به این آیه استناد کرده اند (حدیث۲).
۲) «ماكِثينَ فيهِ أَبَداً»
«مکث» را در لغت غالبا برای «درنگ»ی به کار میبرند که با انتظار همراه باشد (مفردات ألفاظ القرآن، ص۷۷۲) تا حدی که برخی معنای آن را «توقف و انتظار» (معجم المقاييس اللغة، ج۵، ص۳۴۵) و برخی اساسا معنای آن را «انتظار» دانستهاند. (كتاب العين، ج۵، ص۳۵۳)
اگر میگفت «تا ابد در آن مقیماند» عادی بود، اما «درنگ و توقف ابدی» با «انتظار داشتن» چگونه جمع میشود؟
الف. در اواخر همین سوره فرموده است «خالِدينَ فيها لا يَبْغُونَ عَنْها حِوَلا: در آن جاودانهاند و درصدد هیچ تحول و تغییری از آن [= نسبت به وضعیتی که دارند] نیستند؛ کهف/۱۰۸». شاید در اینجا میخواهد دلیل آن را بیان کند و نشان دهد که حضور ابدی در بهشت، چون همواره با یک حالت انتظار – انتظار نعمتهای جدید، انتظار معارف عمیقتر و … – همراه است، به گونهای نیست که انسانها دچار یکنواختی و در نتیجه ملالت و دلزدگی شوند.
ب. …
۳) «ماكِثينَ فيهِ أَبَداً»
عمل دائم، پاداش دائم دارد. در آيهى قبل انجام عمل صالح توسط آنان را با تعبیر مضارع (يَعْمَلُونَ الصَّالِحاتِ) بیان کرد که تعبیر مضارع دلالت بر تداوم عمل داشت؛ و در این آیه از درنگ همیشگی آنها در بهشت سخن میگوید) (تفسير نور، ج۷، ص۱۴۰)
نکته انسانشناسی
ما انسانها با اینکه عمرمان محدود است میتوانیم عمل دائمی انجام دهیم. قبلا حدیثی گذشت که علت خلود بهشتیان و جهنمیان این است که در نیتشان چنان بوده که اگر تا ابد در دنیا باشند همان کار را ادامه دهند (جلسه۵۵۳، حدیث۱ http://yekaye.ir/al-ahzab-33-65/)[۲]
اگر به این نکته ساده توجه کنیم درمییابیم که چگونه میتوانیم سعادت جاودان را در حد اعلایش به دست آوریم. کافی است که نیتمان را درست کنیم.
تاملی با خویش
یکی از اساتید ما نقل میکنند که حضرت آیت الله بهجت زیاد میفرمود:
«روز قیامت که شد خواهیم دید که بیش از همه، چوب عدم باورهایمان را میخوریم»
یعنی به ما گفتند؛ اما باور نکردیم و جدی نگرفتیم و بیش از همه بدین خاطر است که در آنجا احساس ضرر میکنیم.
۴) «ماكِثينَ فيهِ أَبَداً»
انسان علاقه به زندگى هميشگى و ماندگار دارد، و خداوند آن را در قيامت قرار داده است. از ويژگى نعمتهای [و عذابهاى] الهى در آخرت، جاودانگى آنهاست و در قيامت، مرگ و فنا نيست. (تفسير نور، ج۷، ص۱۴۰)
تاملی با خویش
از طرفی همه ما طالب زندگی همیشگی هستیم؛
و از طرف دیگر، همه ما میدانیم که بالاخره در دنیا میمیریم و زندگی همیشگی در دنیا به دستآمدنی نیست.
با این حال، واقعاً چه اندازه برای این آسایش این زندگی موقت وقت میگذاریم و هزینه میکنیم، و چه اندازه برای آن زندگی جاودان؟
چرا؟
۵) «ماكِثينَ فيهِ أَبَداً»
حکایت
نَظّام (متکلم معروف معتزلی) به هشام بن حَکَم (از شاگردان امام صادق ع) گفت: قطعا بهشتیان تا ابد در بهشت نمیمانند چرا که در این صورت بقای آنان همانند بقای خدا خواهد شد، پس محال است که بقای ابدی داشته باشند.
هشام گفت: همانا بهشتیان باقی میمانند [نه مستقلاً؛ بلکه] به وسیله کسی که آنان را باقی نگه میدارد؛ اما خداوند باقی است بدون اینکه کسی پشتوانه بقای او باشد؛ و از این رو، مطلب آن گونه که تو میگویی نیست.
گفت: محال است تا ابد باقی باشند.
گفت: پس چه میشوند؟
گفت: خمودی و سستی آنان را دربرمیگیرد.
گفت: خبر داری که آنان در بهشت هرچه دلشان بخواهد برایشان مهیا میشود (زخرف/۷۱).
گفت: بله.
گفت: اگر دلشان بخواهد و از پروردگارشان درخواست کنند بقای ابدی را چه؟
گفت: خداوند چنین چیزی را به آنها الهام نخواهد کرد!
گفت: اگر شخصی از بهشتیان نگاهش به میوهای بر درختی بیفتد و دستش را دراز کند که آن را بگیرد می دانیم که درخت برایش خم میشود؛ سپس یکدفعه نگاهش به میوه دیگری که از آن بهتر است بیفتد و دست چپش را برای گرفتن آن دراز کند؛ و در همان موقع آن خمودی که گقتی گریبانگیرش شود در حالی که دستش را به دو درخت گرفته و آن درختها همچنان بزرگ شوند، او مانند کسی میشود که به درختان به صلیب کشیده شده است؛ آیا در بهشت کسی را به صلیب میکشند؟!
گفت: این محال است.
گفت: ای نادان! آن چیزی که تو گفتی از این محالتر است، که چنین باشد که خداوند انسانهایی را بیافریند و زندگی کنند و آنان را وارد بهشت کند و سپس در آنجا بمیراندشان [و آفرینش آنان عبث گردد] !
(رجال الكشي، ج۲، ص۵۵۲)[۳]
[۱] . در بحارالانوار، ج۸، ص۳۴۸ و در الفصول المهمة في أصول الأئمة (تكملة الوسائل)، ج۱، ص۳۷۴ به جای «ماكِثِينَ فِيهِ أَبَداً» ، «خالِدِينَ فِيها أَبَداً» آمده است اما در متن تفسیر عیاشی و نیز در البرهان في تفسير القرآن، ج۳، ص۱۳۵ و تفسير نور الثقلين، ج۲، ص۳۹۹ و تفسير كنز الدقائق و بحر الغرائب، ج۶، ص۲۴۶ به همین صورت «ماكِثِينَ فِيهِ أَبَداً» آمده است.
[۲] . و نیز در جلسه ۲۲۹، حدیث۲ http://yekaye.ir/al-baqarah-002-039/
[۳] . ابْنُ قُتَيْبَةَ عَنْ يَحْيَى بْنِ أَبِي بَكْرٍ قَالَ: قَالَ النَّظَّامُ لِهِشَامِ بْنِ الْحَكَمِ إِنَّ أَهْلَ الْجَنَّةِ لَا يَبْقَوْنَ فِي الْجَنَّةِ بَقَاءَ الْأَبَدِ فَيَكُونَ بَقَاؤُهُمْ كَبَقَاءِ اللَّهِ وَ مُحَالٌ أَنْ يَبْقَوْا كَذَلِكَ فَقَالَ هِشَامٌ إِنَّ أَهْلَ الْجَنَّةِ يَبْقَوْنَ بِمُبْقٍ لَهُمْ وَ اللَّهُ يَبْقَى بِلَا مُبْقٍ وَ لَيْسَ هُوَ كَذَلِكَ فَقَالَ مُحَالٌ أَنْ يَبْقَوُا الْأَبَدَ قَالَ قَالَ مَا يَصِيرُونَ قَالَ يُدْرِكُهُمُ الْخُمُودُ قَالَ فَبَلَغَكَ أَنَّ فِي الْجَنَّةِ مَا تَشْتَهِي الْأَنْفُسُ قَالَ نَعَمْ قَالَ فَإِنِ اشْتَهَوْا أَوْ سَأَلُوا رَبَّهُمْ بَقَاءَ الْأَبَدِ قَالَ إِنَّ اللَّهَ تَعَالَى لَا يُلْهِمُهُمْ ذَلِكَ قَالَ فَلَوْ أَنَّ رَجُلًا مِنْ أَهْلِ الْجَنَّةِ نَظَرَ إِلَى ثَمَرَةٍ عَلَى شَجَرَةٍ فَمَدَّ يَدَهُ لِيَأْخُذَهَا فَتَدَلَّتْ إِلَيْهِ الشَّجَرَةُ وَ الثِّمَارُ ثُمَّ حَانَتْ مِنْهُ لَفْتَةً فَنَظَرَ إِلَى ثَمَرَةٍ أُخْرَى أَحْسَنَ مِنْهَا فَمَدَّ يَدَهُ الْيُسْرَى لِيَأْخُذَهَا فَأَدْرَكَهُ الْخُمُودُ وَ يَدَاهُ مُتَعَلِّقَانِ بِشَجَرَتَيْنِ فَارْتَفَعَتِ الْأَشْجَارُ وَ بَقِيَ هُوَ مَصْلُوباً فَبَلَغَكَ أَنَّ فِي الْجَنَّةِ مَصْلُوبِينَ قَالَ هَذَا مُحَالٌ قَالَ فَالَّذِي أَتَيْتَ بِهِ أَمْحَلُ مِنْهُ أَنْ يَكُونَ قَوْمٌ قَدْ خُلِقُوا وَ عَاشُوا فَأُدْخِلُوا الْجِنَانَ تُمَوِّتُهُمْ فِيهَا يَا جَاهِلُ.
بازدیدها: ۱۱۸