۱۳ رمضان ۱۴۳۸
ترجمه
میپندارند که احزاب نرفتهاند و اگر احزاب [دوباره] بیایند آرزو میکنند که ای کاش آنها هم در میان اعراب بدوی باشند و پیگیر اخبار شما شوند؛ و فرضاً در میان شما میبودند جز اندکی مبارزه نمیکردند.
نکات ترجمهای و نحوی
«يَحْسَبُونَ»
از ماده «حسب» است که به معنای حساب و کتاب کردن است که در قرآن کریم در بسیاری از موارد به معنای «گمان کردن» به کار می رود و درباره ماده «حسب» و استعمالات قرآنی آن در جلسه۹۶ ( http://yekaye.ir/al-muminoon-023-115/) و جلسه۱۸ (http://yekaye.ir/39-33-al-ahzab/) توضیحاتی ارائه شد.
به لحاظ نحوی نیز، عبارت «يَحْسَبُونَ …» هم میتواند جمله استینافیه (یعنی سرآغاز بحث جدید) باشد و هم جمله حالیه (حال از یکی از ضمایری که در آیه قبل آمد، یعنی از چنان ترسانند در حالی که گمان می کنند که…) (اعراب القرآن و بيانه، ج۷، ص۶۲۱)
«أحزاب»
از ماده «حزب» است که این ماده بر جمع شدن و جماعتی که یک غلظت و شدتی در کارشان باشد، دلالت دارد (مفردات ألفاظ القرآن، ص۲۳۱) و احزاب، جمع آن است؛ که به معنای «جماعات» میشود. (مجمعالبیان، ج۸، ص۵۴۴)[۱]
«بادُونَ»[۲]
جمع سالم از کلمه «بادٍ» (در اصل: بادیٌ ) میباشد (البحر المحيط، ج۸، ص۴۶۵) به معنای کسی که در بادیه (صحرا و بیابان) سکونت می کند، (مجمعالبیان، ج۸، ص۵۴۴) و از ماده «بدو» است که در جلسه۲۲۳ در مورد آن توضیح داده شد که از همین ماده، در فارسی اصطلاح «بَدَوی» (بادیه نشین، کسی که از دور از شهر و آبادی زندگی می کند) رایج است و در مقابل «حَضَر» شهرنشین («حضارة» = تمدن و شهرنشینی) به کار میرود. (بحث از ماده «بدو» اینجا بسیار ناقص است و بعدا در جلسه ۱۱۳۴ تکمیل شد: https://yekaye.ir/al-mumtahanah-60-04-2/
حدیث
۱) از امام صادق روایت شده است:
بر شما باد به تفقه [= رسیدن به فهم عمیق] در دین خدا؛ و از «أعراب» نباشید؛ چرا که هرکس در دین خدا به تفقه نرسد، خداوند در روز قیامت به او [به دیده لطف] نمی نگرد و عملش را پاک نمیسازد.
الكافي، ج۱، ص۳۱؛ المحاسن، ج۱، ص۲۲۸
الْحُسَيْنُ بْنُ مُحَمَّدٍ عَنْ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنِ الْقَاسِمِ بْنِ الرَّبِيعِ عَنْ مُفَضَّلِ بْنِ عُمَرَ قَالَ سَمِعْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ ع يَقُولُ عَلَيْكُمْ بِالتَّفَقُّهِ فِي دِينِ اللَّهِ وَ لَا تَكُونُوا أَعْرَاباً فَإِنَّهُ مَنْ لَمْ يَتَفَقَّهْ فِي دِينِ اللَّهِ لَمْ يَنْظُرِ اللَّهُ إِلَيْهِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَ لَمْ يُزَكِّ لَهُ عَمَلًا.
توضیح
«أعراب» – که جمعِ «أعرابیّ» است- ، با «عرب» – که خودش اسم جمع است – تفاوت دارد. «أعراب» و «أعرابیّ» به افراد بادیهنشین و بیفرهنگی میگویند که همچنان متناسب با فرهنگ جاهلیت زندگی میکنند.
۲) از امام صادق ع روایت شده است:
کسی که بعد از هجرت، تَعَرّب ورزد [أعرابی شود، به زندگی در میان کفار برگردد]، مصداق کسی است که این امر [امر هدایت به دین حق] را بعد از آنکه شناخت ترک کرده است.
معاني الأخبار، ص۲۶۵
حَدَّثَنَا أَبِي رَحِمَهُ اللَّهُ قَالَ حَدَّثَنَا أَحْمَدُ بْنُ إِدْرِيسَ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ أَحْمَدَ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ الْحُسَيْنِ عَنِ ابْنِ سِنَانٍ عَنْ حُذَيْفَةَ بْنِ مَنْصُورٍ قَالَ سَمِعْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ ع يَقُولُ الْمُتَعَرِّبُ بَعْدَ الْهِجْرَةِ التَّارِكُ لِهَذَا الْأَمْرِ بَعْدَ مَعْرِفَتِهِ.
توضیح
یکی از گناهان کبیره، «تعرّب بعد الهجرة» است؛ یعنی اینکه شخص به خاطر سختیهای زندگی در دارالاسلام، به دارالکفر ویا بادیهنشینان جاهلی برگردد و آنجا زندگی کند. در این حدیث، حضرت رمز گناه بودن این عمل را بیان فرموده است؛ زیرا نتیجه این رجوع و زندگی در دارالکفر آن است که انسان کمکم دینداریاش را تحت تاثیر محیط کفر، از دست میدهد، و حضرت میفرماید چنین شخصی، مصداق انسانی است که به معرفت دین صحیح رسیده و از آن برگشته است، نه مانند کافرانی که چون از دین صحیح بیاطلاعاند، اسلام را نپذیرفتهاند و عذرشان چهبسا پذیرفتنی باشد. به متن حدیث۳ جلسه۴۳۴ http://yekaye.ir/al-ahzab-33-15/ مراجعه کنید.)
تدبر
۱) «يَحْسَبُونَ الْأَحْزابَ لَمْ يَذْهَبُوا وَ إِنْ يَأْتِ الْأَحْزابُ يَوَدُّوا لَوْ أَنَّهُمْ بادُونَ فِي الْأَعْرابِ يَسْئَلُونَ عَنْ أَنْبائِكُمْ وَ لَوْ كانُوا فيكُمْ ما قاتَلُوا إِلاَّ قَليلاً»
در آیه۱۶ مبنای عقیدتی آنها (جدی نگرفتن مساله مرگ) را مورد توجه قرار داد، در آیه۱۷ به شیوه و سلوک رفتاری آنها پرداخت و در این آیه به سراغ این رفته است که دلبستگی به زندگی و ترس از مرگ چگونه مدل محاسباتی آنها را دچار اختلال کرده و چه خیالاتی که در جان و روح آنها رقم می زند.
قبلا اشاره شد که این احزاب با باد و طوفانی که رخ داد، فرار را بر قرار ترجیح دادند.
اما این منافقان و بیماردلان چنان دشمن را قوی و شکستناپذیر میدانند که باورشان نمیشود که احزابی که علیه اسلام جمع شده بودند، بروند؛
و اگر هم باز هم پای سختیها به میان بیاید (دوباره این احزاب برگردند)، ترجیح میدهند که در میان بادیهنشینان جاهلی زندگی کنند و از دور از حال و روز شما جویا شوند تا اینکه در کنار شما در جامعه اسلامی و در نبرد با دشمن حضور داشته باشند؛
و قرآن هم در ادامه تاکید میکند که به اینها دل نبندید، چون اگر هم بمانند و پای نبردی به میان آید، مشارکتشان بسیار اندک خواهد بود.
۲) «يَحْسَبُونَ الْأَحْزابَ لَمْ يَذْهَبُوا»
در نکات ترجمه اشاره شد که این عبارت را میتوان استینافی (= بیان مطلبی جدید) دانست و یا جمله حلیه (بیان حال و روز آنهایی که در آیه قبل دربارهشان سخن گفته شد.)
اگر حالیه باشد، میخواهد بفرماید اگر آن گونه موضعگیریهای ناروا را از آنها میبینید (مانعتراشیها، ترسهایی که گویی میخواهند قالب تهی کنند و …) این در حالی است که گمان میکنند احزاب نرفتهاند؛ یعنی ترس از حضور دشمن است که آنها را به این کارها کشانده است)
و اگر استینافیه باشد، قرآن کریم میخواهد به وجود یک مدل محاسباتی ناروا در منافقان اشاره کند. که این مطلبی است که قبلا بارها بیان شد که قرآن اساساً درصدد است مدلهای محاسباتی ناروای ما را برملا سازد. (توضیح در تدبر۳)
۳) «أَشِحَّةً عَلَيْكُمْ فَإِذا جاءَ الْخَوْفُ … أَشِحَّةً عَلَى الْخَيْرِ أُولئِكَ لَمْ يُؤْمِنُوا … ؛ يَحْسَبُونَ الْأَحْزابَ لَمْ يَذْهَبُوا … يَوَدُّوا»
بعد از اینکه در آیه قبل، درباره برخی خصلتهای روانشناختی آنها (زیادهخواه و خودخواه بودن، جلسه۴۳۸، تدبر۳) اشاره کرد، و از ایمان واقعی نداشتن آنها سخن گفت، در این آیه سراغ این میرود که محاسبات آنها بر اساس واقعیت نیست (چرا که احزاب میدان را ترک کردهاند اما آنها بر این اساس حساب و کتاب میکنند که احزاب نرفتهاند) و باز از آرزوهای واهی آنان سخن میگوید.
شاید میخواهد بفرماید این «روحیه منفعتطلبی شدید» (أشحّة)، و آن «بیم» (الخوف) و «امید»های واهی (یودّوا)، مدل محاسباتی انسان را دچار اختلال میکند تا حدی که واقعیت را نمیبیند.
نکته تخصصی انسانشناسی و جامعهشناسی معرفت
در میان مکاتب جامعهشناسی، برساختگرایان معتقدند همه آنچه واقعیت قلمداد میکنیم برساختة ذهنی و فرهنگیِ خودمان است؛ و بویژه در دوران جدید، این رسانهها هستند که واقعیت را آن گونه که دلشان میخواهد در ذهن و ضمیر مخاطب القا میکنند.
در عین حال که این سخن به کلیتش نارواست، اما در خصوص بسیاری از انسانها صادق است. اغلب انسانها بیش از آنکه بکوشند بر اساس واقعیات پیرامونی تصمیم بگیرند، بر اساس حدس و گمانهایی رفتار میکنند که بیشتر متکی به آرزوها و دلخواههایشان است، تا شواهد عینی.
آیا میتوان از این فضای برساختی بیرون آمد؟
شاید هدف از آخرین مطلبی که در آیه قبل درباره اینها گفته شد (که آنها ایمان واقعی ندارند)؛ این است که راهکاری برای خروج از برساختگرایی مطلق نشان میدهد:
اگر دریابیم که حقیقت مطلقی به نام خدا هست و این را در مدل محاسباتی خود جدی بگیریم (ایمان)، آنگاه «روحیه منفعتطلبی»، و نیز «بیم» و «امید»های واهی نمیتوانند ما را از توجه به واقعیات عینی باز دارند؛
و اینجاست که شاید بتوان گفت اسلام به ما نشان میدهد که «آرمانگرایی» معتبر – چون آرمان خود را حقیقت مطلق قرار داده – نهتنها نافی «واقعبینی» نیست، بلکه تنها امری است که میتواند پشتوانه آن قرار گیرد و مانع شود که منفعتطلبیها، و بیم و امیدهای واهی، در تحلیل واقعبینانه ما مداخله کند.
۴) «إِنْ يَأْتِ الْأَحْزابُ يَوَدُّوا لَوْ أَنَّهُمْ بادُونَ فِي الْأَعْرابِ يَسْئَلُونَ عَنْ أَنْبائِكُمْ»
قبلا در بحث از آیه۹۷ سوره نساء (جلسه۱۸۱، تدبر۱ http://yekaye.ir/an-nisa-004-097/ ) بیان شد که انسانی که در بلاد کفر زندگی میکند که نمیتواند دینش را حفظ کند واجب است از آنجا هجرت نماید.[۳] در مقابل آن چیزی مطرح شده به نام «تعرب بعد از هجرت» یعنی سختیها و مشکلات حضور در جامعه دینی چنان بر فرد فشار بیاورد، که زندگی در این جامعه را رها کرده، به جامعه کفر هجرت کند؛ که این از گناهان کبیره شمرده شده است. (حدیث۲)
شاید بتوان یکی از دلایل حرمت این اقدام را این آیه دانست، چرا که بوضوح این روحیه را روحیه منافقان و بیماردلانی که واقعا ایمان نیاوردهاند دانست.
۵) «إِنْ يَأْتِ الْأَحْزابُ يَوَدُّوا لَوْ أَنَّهُمْ بادُونَ فِي الْأَعْرابِ يَسْئَلُونَ عَنْ أَنْبائِكُمْ»
در حالی که میفرماید که آنها آرزو دارند که هنگام وقوع سختیها به دور از شما و در میان اعراب بادیهنشین باشند، اما در ادامه میگوید «از آنجا پیگیر اخبار شما شوند».
چرا پیگیرند؟
الف. از این تعبیر اخیر معلوم میشود که اوضاع و احوال مسلمانان برای آنها چندان هم بیاهمیت نبوده، به دنبال کسب خبر از اوضاع هستند، ولی روحیه محافظهکارانه آنها و طرز فکر و نگاهشان به زندگی، اجازه نمیدهد که به طور جدی وارد کارزار شوند. (ایستاده در باد، ص۲۱۲)
ب. شاید میخواهد اشاره کند که بالاخره آنها دلبستگیهایی در این جامعه دارند، خواه از جنس دلبستگی به زمین و وطن (که این بیشتر در مورد منافقان از انصار (اهل مدینه) صادق است) و خواه دلبستگی از جنس اینکه از باب طمع اسلام آورده بودند،که این بیشتر در مورد منافقان از مهاجران (اهل مکه) صادق است
(در جلسه۴۰۸، حدیث۳ http://yekaye.ir/al-ankaboot-29-11/ اشاره شد که اسلام عدهای از مسلمانان که در مکه اسلام آوردند بدین خاطر بود که از علمای یهود شنیده بودند که این دین گسترش پیدا خواهد کرد و مسلمان شدند که وقتی بعدها اوضاع سر و سامان گرفت، در این حکومت سهمی داشته باشند.)
ج. …
۶) «وَ لَوْ كانُوا فيكُمْ ما قاتَلُوا إِلاَّ قَليلاً»
منظور از اینکه جز اندکی مبارزه نمی کردند چیست؟
الف. فقط در حدی در معرکه حضور پیدا میکردند که مردم خیال کنند آنها هم همراهند (مجمع البيان، ج۸، ص۵۴۷)
ب. مبارزهشان فقط از باب ریاکاری بوده است، چرا که کاری که برای خدا باشد هیچگاه کم نیست (جبائی و مقاتل، به نقل مجمع البيان، ج۸، ص۵۴۷)
نکته تخصصی دینشناسی
در اسلام معیار کم و زیاد بودن، نه کمیت عمل، بلکه کیفیت عمل است؛ چنانکه امیرالمومنین ع، با اشارهای به آیه (إِنَّما يَتَقَبَّلُ اللَّهُ مِنَ الْمُتَّقين: خداوند تنا از متقین قبول میکند؛ مائده/۲۷) فرمودند: «لَا يَقِلُّ عَمَلٌ مَعَ التَّقْوَى وَ كَيْفَ يَقِلُّ مَا يُتَقَبَّل: هیچ عملی که توام با تقوی باشد اندک نیست؛ و چگونه اندک باشد در حالی که مقبول درگاه الهی است» (نهجالبلاغه، حکمت۹۵)
انشاءالله در آیه ۴۱ همین سوره بیشتر در این زمینه تامل خواهد شد.
ج. …
[۱] در باره عبارت « يَسْئَلُونَ» هم اختلاف قرائتی هست:
و قرأ الجمهور: يَسْئَلُونَ، مضارع سأل. و حكى ابن عطية أن أبا عمرو و عاصما و الأعمش قرأوا: يسالون، بغير همز، نحو قوله: سَلْ بَنِي إِسْرائِيلَ، و لا يعرف ذلك عن أبي عمرو و عاصم، و لعل ذلك في شاذهما؛ و نقلهما صاحب اللوامح عن الحسن و الأعمش. و قرأ زيد بن علي، و قتادة، و الجحدري، و الحسن، و يعقوب بخلاف عنهما: يسأل بعضهم بعضا، أي يقول بعضهم لبعض: ماذا سمعت و ماذا بلغك؟ أو يتساءلون الأعراب، كما تقول: تراءينا الهلال (البحر المحيط، ج۸، ص۴۶۵)
و قرا رویس «یسٌائلون» (که همان یتسائلون میشود) (الکامل المفصل فی القرائات الاربعة عشر، ص۴۲۰)
[۲] . ابوحیان مینویسد: و قرأ الجمهور: بادُونَ، جمع سلامة لباد. و قرأ عبد اللّه، و ابن عباس، و ابن يعمر، و طلحة: بدى على وزن فعل، كفاز و غزى، و ليس بقياس في معتل اللام، بل شبه بضارب، و قياسه فعلة، كقاض و قضاة. و عن ابن عباس: بدا فعلا ماضيا؛ و في رواية صاحب الإقليد: بدى بوزن عدى. (البحر المحيط، ج۸، ص۴۶۵)
[۳] . برای بحثی تفصیلی در این زمینه، رک ولايت فقيه در حكومت اسلام (علامه طهرانی)، ج۳، ص۱۳۳-۱۴۳
بازدیدها: ۱۸